Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Περιβαλλοντικές Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών μας στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας.

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών μας στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας.

Μαθητές μας και συγκεκριμένα της Περιβαλλοντικής ομάδας της Γ΄ τάξης, επισκέφτηκαν την Καλαμάτα στις 11 και 12/4/13 προσκεκλημένοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καλαμάτας. Αρχηγός της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν ο Διευθυντής του σχολείου και Υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας κ. Περικλής Μαχαιράς και συνοδοί οι καθηγητές κα Πόλα Αρκολάκη και κος Γιώργος Καραμπάς. Στην Καλαμάτα παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία» που εκπόνησε ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας κ. Γιώργος Παναγόπουλος. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους μαθητές μας στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περίπατος ? ξενάγηση στην Πόλη και ιδιαίτερα στα ιστορικά της σημεία.

Η Καλαμάτα διαθέτει πολλά απ? αυτά, από την Αρχαία εποχή, τη Βυζαντινή, την Ενετική και την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αξιόλογα και ιστορικά κτήρια, βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο της, η παλαιά αγορά και το υπαίθριο μουσείο τρένων στολίζουν την πόλη και είναι σημεία αναφοράς της. Τα σύγχρονα κτήριά της όπως το κτήριο Κλασσικού Χορού και τα πάρα πολλά γλυπτά έργα που στολίζουν τις καλοδιατηρημένες πλατείες και τα πάρκα της, ήταν σημεία που απασχόλησαν τους μαθητές μας και για τα οποία κράτησαν σχετικές σημειώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι μαθητές μας, με τη σειρά τους, παρουσίασαν το δικό μας πρόγραμμα «Η Κρητική επανάσταση στο Βάμο, μια περίπτωση αλληλεπίδρασης περιβάλλοντος και τοπικής ιστορίας» που εκπονήθηκε από τους μαθητές, με τη βοήθεια της καθηγήτριας κας Νάνσυς Πανηγυράκη, με φωτογραφίες της καθηγήτριας κας Ειρήνης Καλαίτζάκη και με τη βοήθεια, κατά την παρουσίαση, της καθηγήτριας κας Πόλας Αρκολάκη και του κ. Περικλή Μαχαιρά κατά την επεξήγηση των φωτογραφιών. Οι μαθητές παρακολούθησαν επίσης προγράμματα ομαδικής συνεργασίας και συνοχής της ομάδας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτών κ. κ. Αναστάσιου Ζόμπολα και Γιώργου Αργυροηλιόπουλου στους χώρους του Κ.Π.Ε.    

Η παιδαγωγική αξία αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν σημαντική. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν, μέσα από την ιστορία της και μέσα από την προσεγμένη ξενάγηση, την ιστορική πόλη της Καλαμάτας και την φυσική ομορφιά της. Επίσης ήρθαν σε επαφή με τις υποχρεώσεις και τη δυναμική της ομάδας, με ταυτόχρονη καλλιέργεια της κοινωνικοποίησής αλλά και των γνώσεών τους με την τοπική ιστορία του Βάμου μέσα από το πρόγραμμα που εκπόνησαν. Η φιλοξενία των μαθητών και των καθηγητών ήταν εξαιρετική, το φαγητό και το κέφι κατά τη διάρκειά του απαράμιλλο (οι μαθητές μας έπαιξαν Κρητική μουσική, τραγούδησαν Κρητικά τραγούδια και χόρεψαν Κρητικούς χορούς) και το ξενοδοχείο πολυτελέστατο. Στην επιστροφή, μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν τον Ισθμό της Κορίνθου και περπάτησαν στην πεζογέφυρα, από την οποία παρατήρησαν το κανάλι. Δεν λησμόνησαν, επίσης, να φάνε το γνωστό σουβλάκι του Ισθμού.

12

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

(1) Η πρώτη μας στάση για ξεκούραση και πρόχειρο φαγητό.

(2) Στο πούλμαν υπήρχε μονίμως πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.

(3) Το ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενηθήκαμε και άρεσε τόσο πολύ στα παιδιά.

(4) Το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας.

(5) Ομιλία των εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. στους μαθητές μας.

(6) Παιδαγωγικό παιχνίδι σύσφιξης των σχέσεων μιας ομάδας.

(7) Άλλο ένα παιδαγωγικό παιχνίδι.

(8) Το πρόγραμμα-ξενάγηση άρχισε από το Κάστρο της Καλαμάτας.

(9) Η είσοδός μας στο Κάστρο.

(10) Το Νοτιανατολικό τμήμα της Καλαμάτας όπως φαίνεται από το Κάστρο.

(11) Η ομάδα μας στο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

(12) Η Μητρόπολη της Καλαμάτας, αφιερωμένη στην «Υπαπαντή του Χριστού».

(13) Η ομάδα ξεναγείται σε στενά της Καλαμάτας.

(14) Κατεβαίνοντας από το Κάστρο στην πόλη.