Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Πολιτιστικές Πραγματοποιήθηκε η 8η ομιλία του κύκλου ομιλιών της σχολικής χρονιάς 2013-14

Πραγματοποιήθηκε η 8η ομιλία του κύκλου ομιλιών της σχολικής χρονιάς 2013-14

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ήρθε, στο σχολείο μας, ο κος Ιάσονας Μαυροματάκης, συνταξιούχος Υπ/ντής του Ο.Τ.Ε., Ερευνητής, Συγγραφέας και πρ. Πρόεδρος της κοινότητας Κάϊνας, καλεσμένος του Διευθυντή μας και μίλησε στους μαθητές της Β΄τάξης. Η ομιλία του είχε σαν θέμα: «Η γνώση της Ανθρωπογεωγραφίας του τόπου μας και η σημασία της» και αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε όταν ασχολήθηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την έρευνα περί των οικογενειών της Κάϊνας, των γενεαλογικών τους δέντρων, των δραστηριοτήτων τους, των κατοικιών τους, των εθίμων τους κ.λ.π.

Όπως ανέφερε, στους μαθητές μας, ο κος Μαυροματάκης που για το χωριό του, την Κάϊνα, έγραψε 2 βιβλία με ανάλογο με τον τίτλο της ομιλίας του περιεχόμενο, όταν είναι γνωστή η ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου οι κάτοικοί του γνωρίζουν τις ρίζες τους, εμφανίζονται μπροστά μας πρόσωπα που μας σύνδεσαν μαζί τους γεγονότα, συναισθηματισμοί και δεσμοί αίματος. Γνωρίζουμε τα σπίτια των προγόνων μας και φέρνουμε στο νου μας την καθημερινότητά τους, θυμόμαστε παππούδες και γιαγιάδες, τα χάδια τους και την στωικότητά τους.

Οι μνήμες επανέρχονται, οι γνώσεις μεγαλώνουν, οι ρίζες έρχονται στο φως, δυνατές, πλούσιες σε πληροφορίες, η συγκίνηση περισσεύει, ιδίως των ξενιτεμένων. Δάκρυα γεμίζουν πολλά ζευγάρια μάτια. Ο τόπος μας με τέτοιες εργασίες, τέτοια βιβλία, δεν χάνεται συνεχίζει να ζει στους αιώνες και μαζί του και μεις.

Οι μικροί μαθητές τον άκουσαν με πολύ προσοχή και έκαναν μαζί του διάλογο που προκάλεσε ο ίδιος και χάρηκε για τη συμμετοχή τους, όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα στον Διευθυντή μας.

31

 Ο ερευνητής-συγγραφέας κ. Ιάσονας Μαυροματάκης με τον Διευθυντή μας κ. Περικλή Μαχαιρά.