Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Επίσκεψη στο πάρκο χλωρίδας και πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Επίσκεψη στο πάρκο χλωρίδας και πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Παρασκευή 2 Μαϊου 2014 η περιβαλλοντική ομάδα περιποίησης των κήπων του σχολείου μας επισκέφτηκε το «πάρκο διάσωσης χλωρίδας και πανίδας» του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Ακρωτήρι Χανίων με τη συνοδεία των καθηγητριών τους κας Ευτέρπης Βολουδάκη και κας Ειρήνης Καλαϊτζάκη.

Untitled-20

«Μάθημα» φυτολογίας στο πάρκο διάσωσης χλωρίδας και πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου η κα Μανωλικάκη δείχνει στους μαθητές ένα συγκεκριμένο είδος φυτού.

        Οι μαθητές της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής ομάδας, που με καθηγητές την κα Βολουδάκη και τον κ. Μαχαιρά περιποιούνται τους κήπους του σχολείου μας, είχαν μεγάλη περιέργεια να δουν ένα καλά οργανωμένο σύνολο προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας. Άλλωστε είχαν και την προηγούμενη εκπληκτική εμπειρία της επίσκεψης στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και περίμεναν πως και πως την επίσκεψη στο Πολυτεχνείο για να αποκτήσουν άλλη μία ανάλογη εμπειρία και να κάνουν και τις συγκρίσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές περπάτησαν σε ένα μεγάλο μέρος του μονοπατιού του πάρκου, συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων και ξεναγήθηκαν με σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο από την κυρία Ιωάννα Μανωλικάκη.

Ήρθαν σε επαφή με την πλούσια χλωρίδα της Κρήτης και διδάχθηκαν πώς να αναγνωρίζουν τα ενδημικά και τα υπό εξαφάνιση φυτά αλλά και τους τρόπους προστασίας τους. Κοντοστάθηκαν στις τεχνητές λίμνες του πάρκου και θαύμασαν τα πανέμορφα και εντυπωσιακά νούφαρα.

Untitled-30

Η τεχνητή λίμνη με τα υδρόβια φυτά της που εντυπωσίασε τους μαθητές μας.

Untitled-40

Τα νούφαρα που εντυπωσίασαν τους μαθητές και τους καθηγητές.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την πανίδα που βρίσκει καταφύγιο στο πάρκο και που αν και πλούσια, είναι δύσκολο να συναντήσει κάποιος τα περισσότερα είδη της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Untitled-50

Παρακολούθηση σχετικής παρουσίασης.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στο πάρκο, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το μουσείο όπου τους δόθηκε η ευκαιρία ? μέσα από μια ειδική παρουσίαση ? να μάθουν επιπλέον πληροφορίες για τα είδη της χλωρίδας της Κρήτης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πολλαπλασιάζονται. Τέλος με τη βοήθεια ενός στερεοσκόπιου μπόρεσαν να παρατηρήσουν καλύτερα τα μέρη ενός φυτού.

Untitled-60

Μαθήτρια παρατηρεί φυτά στο στερεοσκόπιο.

Untitled-70

Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών και της καθηγήτριάς τους κας Βολουδάκη με την ξεναγό τους κα Ιωάννα Μανωλικάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πάρκο λειτουργεί σε μια έκταση 300 στρεμμάτων, η οποία εγκαινιάστηκε το 2004 από τον τότε Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννη Φίλη. Η Ακαδημία Αθηνών, το 2007, αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική σημασία του Πάρκου, του απένειμε έπαινο. Ο σπουδαιότερος έπαινος όμως, είναι η ευχαρίστηση των μαθητών από την επίσκεψη αυτή και ο εμπλουτισμός των γνώσεών τους.