Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Κοινωνικές Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής ανάγλυφης πλάκας στο Γυμνάσιο Βάμου

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής ανάγλυφης πλάκας στο Γυμνάσιο Βάμου

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής ανάγλυφης πλάκας στο Γυμνάσιο Βάμου.

     Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση όλων των παρευρισκομένων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης πλάκας σε ανάμνηση των οδοιπόρων μαθητών του Γυμνασίου Βάμου, σε κεντρικό σημείο του αύλειου χώρου του σχολικού μας συγκροτήματος.

plaka1

Η αναμνηστική στήλη σε περίοπτη θέση του προαυλίου του σχολείου μας.

              Η αυλή του σχολείου μας γέμισε με τις χαρούμενες και συνάμα συγκινημένες φωνές των μαθητών των δεκαετιών του 1940 και έως του 1980. Οι αναμνήσεις έδιναν και έπαιρναν. Τα δάκρυα περίσσευαν. Σεβάσμιοι άντρες και γυναίκες συγκινημένοι ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Περικλή Μαχαιρά, την Υποδιευθύντρια κα Καίτη Γκαγκαδέλη και την καθηγήτριά μας κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη σε αίθουσες και αύλειους χώρους του σχολείου μας και οι αναμνήσεις ανάμικτες με συγκίνηση δεν είχαν τελειωμό.

? Εδώ συναντούσα τη συμμαθήτρια που μου άρεσε, μας είπε κάποιος.

- Εδώ είχε μόνο χώμα, τώρα είναι πολύ ωραία, έλεγε κάποιος άλλος.

- Από αυτό το σημείο μπαίναμε στο σχολείο τότε, ανέφερε ένας τρίτος.

- Σε αυτή την τάξη φοιτούσα, μας είπε κάποιος άλλος.

- Την πρώτη μέρα που ήρθα στο Γυμνάσιο πήρα αποβολή, μας ανέφερε ένας Αντιστράτηγος.

plaka2

  Αναμνηστική φωτογραφία οδοιπόρων μαθητών με τον κ. Διευθυντή μας κ. Περικλή Μαχαιρά κατά την ξενάγησή τους.

            Μνήμες, δάκρυα, πολλή συγκίνηση και αναμνήσεις κυριαρχούσαν και όλοι ρωτούσαν για το σήμερα. Εάν διαβάζουν οι σημερινοί νέοι, εάν ενδιαφέρονται για μάθηση, εάν σέβονται τους καθηγητές τους όπως εκείνοι τα παλιά χρόνια, αναφέροντας ότι σήμερα δεν τους λείπει τίποτα και θα έπρεπε να είναι πολύ επιμελείς.

           Ζήτησαν να έχουν επαφή με το σχολείο μας και ο Διευθυντής μας τους το υποσχέθηκε, καλώντας τους να έρχονται όποτε θέλουν να θυμούνται τα παλιά και να μιλήσουν, όσοι έχουν κάτι να πουν, στους σημερινούς μαθητές μας.

       Η αναμνηστική ανάγλυφη πλάκα τοποθετήθηκε σε βάθρο που μελέτησε δωρεάν ο Διευθυντής του Γυμνασίου μας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός κ. Περικλής Μαχαιράς, την κατασκευή του οποίου επιμελήθηκε και δώρισε με τη σειρά του ο Βαμιανός Επιχειρηματίας κ. Γιάννης Φλεμετάκης που σπούδασε επίσης σ? αυτό το σχολείο και ήταν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πολύ συγκινημένος.

plaka3a

 

         Την πρωτοβουλία, την ευθύνη και την επιμέλεια της οργάνωσης αυτής της τιμητικής δράσης για τους οδοιπόρους μαθητές του Γυμνασίου μας είχαν οι πρώην μαθητές μας, που είναι μέλη των Δ. Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Βάμου, του πολιτιστικού συλλόγου Βαμιανών Αθήνας και της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Αποκορώνου Αθήνας. Οργάνωσαν την τελετή, κάλεσαν το κοινό, πρόσφεραν κέρασμα και γενικότερα φρόντισαν για όλες τις λεπτομέρειες.

        Το Γυμνάσιό μας απλά συμμετείχε με την υπόδειξη του χώρου τοποθέτησης της αναμνηστικής στήλης και την πλήρη αγάπης και συγκίνησης υποδοχή των παλαιών αποφοίτων του σχολείου μας. Ο Διευθυντής κ. Περικλής Μαχαιράς, η Υποδιευθύντρια κα Καίτη Γκαγκαδέλη και η Καθηγήτρια κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη έγιναν αποδέκτες πολλών και θερμών συγχαρητηρίων για το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας και πλέον συζητείται με πολύ καλά λόγια.

plaka4

Η ανάγλυφη πλάκα με τη σχετική μαντινάδα.

        Η όλη τελετή άρχισε με δέηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνού, συνεχίστηκε με χαιρετισμούς του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και οδοιπόρου μαθητή του σχολείου μας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων που προαναφέρθηκαν και εκπροσώπων του πολιτιστικού συλλόγου Βοϊου Κοζάνης που παρευρίσκονταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους και με ποιήματα του ποιητή και οδοιπόρου μαθητή κ. Γιώργου Γιακουμινάκη και του κ. Στέλιου Βανταράκη επίσης οδοιπόρου μαθητή του σχολείου μας, Κοσμήτωρα της Παγκρητίου Ενώσεως, Προέδρου του συλλόγου ?Κρητική Μούσα? και Εκδότη της εφημερίδας ?Παγκρητικά Νέα? που συγκίνησαν όλους μας.

plaka5

 Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων μας και οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης.

       Στη συνέχεια έγινε η κεντρική ομιλία από τον Γυμνασιάρχη κ. Περικλή Μαχαιρά και ακολούθησε κέρασμα των παρευρισκομένων, υποδοχή από τον Γυμνασιάρχη στο γραφείο του και ξενάγηση από τον ίδιο, την κα Γκαγκαδέλη και την κα Καλαϊτζάκη στους χώρους του Γυμνασίου όπως ήδη προαναφέρθηκε.

plaka6

  Απόφοιτοι οδοιπόροι μαθητές του Γυμνασίου Βάμου σε αναμνηστική φωτογραφία τους με τον Διευθυντή μας κ. Περικλή Μαχαιρά, στο γραφείο του.

           Η σεμνή τελετή μπορεί κάποια στιγμή να έλαβε τέλος, οι αναμνήσεις όμως παραμένουν στο νου των μαθητών όσα χρόνια και αν περάσουν.