Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Πολιτιστικές Πραγματοποιήθηκε η 4η ομιλία, από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Φίλη.

Πραγματοποιήθηκε η 4η ομιλία, από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Φίλη.

Πραγματοποιήθηκε η 4η ομιλία στους μαθητές του σχολείου μας, από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Φίλη.

     Μουσαφίρης σαν σιμώσεις σ? αυτόν τον τόπο, εύκολα αντιλαμβάνεσαι τη σημασία του και νιώθεις την επιθυμία να ξεφυλλίσεις τις σελίδες τις ιστορίας του. Ανέκαθεν, ο κόλπος της Σούδας αποτελούσε πόλο έλξης λογής - λογής κατακτητών λόγω της γεωφυσικής του θέσης. Πολλοί λαοί ? από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ? πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους. Σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, έστησαν ένα σύμπλεγμα, τριών στη σειρά σημαντικών φρουρίων (Ιτζεδίν, Κούλες Απτέρας, οχύρωση νησίδας της Σούδας) δημιουργώντας ένα σπάνιο φαινόμενο στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά.

       Περισσότερο αδικημένο από τη μέριμνα των ανθρώπων, το φρούριο Ιτζεδίν διέγραψε μια πολυτάραχη πορεία από το 1646 και άφησε ανεξίτηλα ίχνη στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Τότε οι πρώτοι Τούρκοι έδιωξαν τους Ενετούς και ύψωσαν πύργο. Αργότερα, το 1872 ο Διοικητής της Κρήτης Ρεούφ πασάς όρθωσε φρούριο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του κόλπου της Σούδας. Ο τελευταίος ρόλος του φρουρίου ήταν φυλακές και μάλιστα για βαρυποινίτες κρατουμένους. Μετατράπηκε σε σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Τις «δύσκολες» πολιτικά περιόδους της Ελλάδας (εμφύλιος, δικτατορία...) αποτέλεσε ένα από τα κολαστήρια των πολιτικών κρατουμένων. Ως τόπος εκτελέσεων έγραψε κάποιες από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας γεγονός που δεν άφησε ασυγκίνητους τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

1 Filis 2015

Ο κ. Γιάννης Φίλης κατά την ομιλία του στους μαθητές μας.

       Ανάμεσά τους και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης. Την Πέμπτη 12 του Μάρτη και σε μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση, καθήλωσε τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης, αλλά και τους καθηγητές τους μιλώντας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις φυλακές αλλά και για το βιβλίο του με τίτλο «η Δικαίωση».

       Μέσα από μαρτυρίες, διηγήσεις και εικόνες, πραγματοποίησε ένα ταξίδι μνήμης και τιμής στο χρόνο μα και το χώρο των φυλακών. Στο βιβλίο του    «η Δικαίωση» αναφέρεται η αληθινή ιστορία τριών άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, που η μοίρα τους έφερε μέσα από τον ψηλό μαντρότοιχο των σκληρών φυλακών του Καλαμίου (φρούριο Ιντζεδίν). Ένας πολιτικός κρατούμενος και δυο καταδικασμένοι σε θάνατο για φόνους τους οποίους αρνούνται πως έχουν διαπράξει. Από τη μια πλευρά να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής, του έρωτα και της ελπίδας και από την άλλη να ξεδιπλώνονται απανωτές σελίδες από τα δράματα της ελληνικής ιστορίας.

      Η εκδήλωση έκλεισε με θερμό χειροκρότημα, σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και μετά από μια σύντομη συζήτηση του κ. Γιάννη Φίλη με τους μαθητές μας για τη θανατική ποινή.