Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε Βυζαντινές Εκκλησίες του Δήμου Αποκορώνου.

Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε Βυζαντινές Εκκλησίες του Δήμου Αποκορώνου.

Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε Βυζαντινές Εκκλησίες του Δήμου Αποκορώνου.

        Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών τους κας Χρυσούλας Φουράκη, κας Πηνελόπης Αρκολάκη και κας Ειρήνης Καλαϊτζάκη επισκέφθηκαν βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής του Δήμου Αποκορώνου και ξεναγήθηκαν από τον Αρχαιολόγο κ. Μιχάλη Ανδριανάκη.

4 ekklisies 2015

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Στύλο.

     Η ξενάγηση άρχισε από την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται στον Στύλο, απέναντι από τον χώρο της ΕΤΑΝΑΠ η οποία χρονολογείται ανάμεσα στον 13ο και τον 15ο αιώνα, ενώ παλαιότερες οικοδομικές φάσεις της φτάνουν μέχρι τον 7ο αιώνα μ. Χ.

5 ekklisies 2015

Ο Αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Ανδριανάκης ξεναγεί τους μαθητές στο εσωτερικό της  Βυζαντινής εκκλησίας.

       Στον ίδιο χώρο θεωρείται πιθανό να υπήρχε Μινωικός οικισμός σύμφωνα με ευρήματα που φανέρωσαν οι ανασκαφές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές ένα απολίθωμα προϊστορικής εποχής από οστό νάνου ελέφαντα, που βρίσκεται έξω από την εκκλησία.

      Στη συνέχεια και μετά από μια καταπληκτική διαδρομή (Πρόβαρμα- Σαμωνάς - Χιλιομουδού), οι μαθητές έφτασαν στον Άγιο Νικόλαο στα Κυριακοσέλια, σε μια σημαντική Βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε τον 13ο (περίπου το 1230-1236).

6 ekklisies 2015

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλια.

       Η ανακαίνισή της με πλούσια τοιχογράφηση, έργο ενός σπουδαίου ζωγράφου της εποχής, την συγκαταλέγει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης. Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον τις πληροφορίες του κ. Ανδριανάκη για τη ναοδομία και την τοιχογράφηση της εκκλησίας, καθώς και για το φρούριο του χωριού που βρίσκεται στο λόφο πάνω από την εκκλησία και αποτελούσε κέντρο επαναστάσεων κατά των Βενετών.

7 ekklisies 2015

Στο εσωτερικό της εκκλησίας ο κ. Ανδριανάκης ξεναγεί τους μαθητές.

      Πριν να φτάσουν στον Άγιο Νικόλαο, είχαν θαυμάσει από ψηλά το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα μέσα στο βράχο, κάτω από το φρούριο, όπου βρισκόταν σύμφωνα με μαρτυρίες η πηγή που προμήθευε νερό τους επαναστάτες.

       Τέλος, κατηφορίζοντας στη Ραμνή και περνώντας δίπλα από το φαράγγι που καταλήγει στους Μαχαιρούς, μαγεμένοι από την πανοραμική θέα και τη φυσική ομορφιά, μαθητές και συνοδοί καθηγητές πέρασαν από το Νιο Χωριό και από έφτασαν στους Αρμένους, στη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

8 ekklisies 2015

Άποψη από το εσωτερικό της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στους Αρμένους.

     Εκεί ο κ. Ανδριανάκης τόνισε στους μαθητές την ιδιομορφία της, και τους έδειξε τα δύο επίπεδα του εσωτερικού της χώρου. Χτίστηκε τον 16 αιώνα, ενώ μέσα βρέθηκαν υπολείμματα δυο παλαιότερων εκκλησιών του 13ου και 6ου αιώνα αντίστοιχα. Από την πρωτοβυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα, σώζεται μέρος ψηφιδωτού δαπέδου.

      Οι μαθητές θαύμασαν από κοντά και τους κίονες από την περίοδο αυτή που κοσμούν την αυλή του ναού, καθώς και ένα κορινθιακό κιονόκρανο που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

       Τελικά, οι μαθητές μας γύρισαν στο σχολείο με γνώσεις και εμπειρίες που θα τους μείνουν χαραγμένες στη μνήμη τους και ίσως στο μέλλον να λειτουργήσουν σαν ξεναγοί των Βυζαντινών αυτών εκκλησιών του Δήμου μας σε άλλους που θα θελήσουν να μάθουν σχετικά με αυτές.