Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα (στο TEDx Academy Youth) των μαθητών της Γ΄ τάξης

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα (στο TEDx Academy Youth) των μαθητών της Γ΄ τάξης

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα (στο TEDx Academy Youth) των μαθητών της

Γ΄ τάξης, φιλοξενούμενοι του Ιδρύματος Λαμπράκη.

            Το ίδρυμα Λαμπράκη, εκ των βασικών χορηγών της εκδήλωσης TEDx Academy Youth, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων και πολύχρονων σχέσεων με το σχολείο μας, προσκάλεσε την Γ΄ τάξη μας να παρακολουθήσει τις εργασίες της εκδήλωσης στην Αθήνα. Έτσι και έγινε.        Όμως με την ευκαιρία αυτής της φιλοξενίας τους στην Αθήνα, τους δόθηκε η ευκαιρία να δούνε και να μάθουνε και άλλα πράγματα που θα μείνουν στη μνήμη τους ανεξίτηλα.

      Αρχίζοντας την σύντομη εξιστόρηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης πρέπει να αναφέρουμε ότι Αρχηγός ήταν ο Διευθυντής μας       κ. Περικλής Μαχαιράς, συνοδοί η κα Αθηνά Ρουτζάκη και η κα Θεοδώρα Θεοδωρίδη και συμμετείχαν 51 μαθητές.

        Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η φιλοξενία περιλάμβανε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή, τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πλούσιο πρωϊνό και τη δωρεάν παρακολούθηση των εργασιών του TEDx Academy youth.

ΑθηναΦ1

Παρακολούθηση ομιλίας στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

           Η αντιμετώπιση των παραπάνω εξόδων από το Ίδρυμα Λαμπράκη ήταν μία ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μιας τόσο περιεκτικής εκδρομής και για το λόγο αυτό, οι ευχαριστίες μας προς το Ίδρυμα Λαμπράκη και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο του Δ. Σ. του κ. Μανόλη Σαββίδη είναι άπειρες.             Στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής πρέπει να αναφερθεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη κα Σοφία Σεβαστή Ανθοπούλου, την οποία ευχαριστούμε επίσης πάρα πολύ !!! όπως και την συνεργάτιδά της κα Ελένη Λυγεράκη, η οποία φρόντισε για την οργάνωση των διαδικασιών της φιλοξενίας μας και βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον Διευθυντή του Γυμνασίου.

ΑθηναΦ2

Η ομάδα σε αναμνηστική φωτογραφία με την Δ/ντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη κα Σοφία Σεβαστή Ανθοπούλου και τις συνεργάτιδές της, στην είσοδο του Μουσείου Μπενάκη.

         Οι ευχαριστίες μας όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά απευθύνονται και στο Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου μας, που με την αμέριστη βοήθεια του Αντιδήμαρχου του Δήμου Αποκορώνου και Προέδρου της Σχολικής επιτροπής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Λεωνίδα Λιμαντζάκη βρήκαν χορηγούς και μας διέθεσαν το ποσό των 700 Ευρώ, με το οποίο αντιμετωπίστηκαν τα εισιτήρια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με ξενάγηση και παρακολούθηση προγράμματος επίδειξης ικανοτήτων των δελφινιών και τα εισιτήρια του Πλανητάριου.

       - Η εκδήλωση TEDx Academy Youth πρόσφερε στους μαθητές γνώσεις σε διάφορα θέματα που αναπτύχθηκαν και αφορούσαν τους νέους, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την εμπειρία συμμετοχής σε συνεδριακού τύπου εκδήλωση και την ευκαιρία να συζητήσουν με συνομήλικους και με τα στελέχη του Ιδρύματος Λαμπράκη που μας φιλοξενούσε. Συνάντησαν δε και μίλησαν με τους γνωστούς ηθοποιούς Κατερίνα Γερονικολού και Κωνσταντίνο Λάγκο, με τον οποίο δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν τα κορίτσια. Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε ελαφρύ γεύμα, αναψυκτικά και καφές.

ΑθηναΦ3

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Εξαιρετικού Εκπαιδευτικού και μέχρι πρότινος Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Διονύση Μεσσάρη.

ΑθηναΦ4

Οι μαθήτριές μας φωτογραφίζονται καταχαρούμενες με τον γνωστό ηθοποιό

Κωνσταντίνο Λάγκο.

ΑθηναΦ5

Απόλαυση ελαφρού γεύματος στην εκδήλωση TEDx Academy Youth.

       - Στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο είδαν διάφορα πτηνά όπως τους εντυπωσιακούς παπαγάλους, πολλά και σπάνια ζώα της Σαβάνας όπως καμηλοπάρδαλη, ζέβρες, λιοντάρια, διάφορα αιλουροειδή, ρινόκερους, ιπποπόταμους και άλλα, μικρούς πιγκουίνους, χιμπατζήδες, γιγαντιαίες σαύρες και ζώα της Ελληνικής πανίδας όπως αρκούδες, σκυριανά αλογάκια, γαϊδουράκια και άλλα.

ΑθηναΦ6

Εντυπωσιακά τα ζώα της Αφρικανικής Σαβάνας?

ΑθηναΦ7

? ιδιαιτέρως ο θηριώδης Ρινόκερος.

ΑθηναΦ8

Τα αρκουδάκια την ώρα που κάνουν το μπάνιο τους και η μαμά τους που τα προσέχει.

ΑθηναΦ9

Τα χάδια στα Σκυριανά αλογάκια δείχνουν τις ευαισθησίες των μικρών μαθητών.

          Επίσης είδαν τα ερπετά που βρίσκονται σε ειδικό χώρο και ζωάκια που κυκλοφορούσαν αμέριμνα ανάμεσά τους όπως οι λεμούριοι και οι χελώνες. Το πιο εντυπωσιακό όμως θέαμα ήταν αυτό των δελφινιών, που έκαναν διάφορα ακροβατικά και χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές στους μαθητές και τους καθηγητές τους.

ΑθηναΦ10

Δελφίνι ακροβάτης σε ανάποδη πτήση.

ΑθηναΦ11

Τα αδελφάκια δελφίνια εντυπωσιάζουν το κοινό με τα χαρούμενα καμώματά τους.

      - Στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος παρακολούθησαν το έργο «Το μυστήριο της ζωής» που πραγματευόταν τη δημιουργία του κόσμου, των ήλιων, των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας. Εντυπωσιάστηκαν όλοι από την θολωτή προβολή και από την παραστατικότητα, αλλά και από το ίδιο το έργο που είναι εξαιρετικά διδακτικό.

     - Στο Μουσείο της Ακρόπολης χωριστήκανε σε δύο ομάδες και την ξενάγηση των μαθητών ανέλαβαν για την πρώτη ομάδα η κα Θεοδώρα Θεοδωρίδη και για την δεύτερη ο κος Περικλής Μαχαιράς.

ΑθηναΦ12

Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του μουσείου της Ακρόπολης.

ΑθηναΦ13

Την ώρα που παρατηρούν τα μάρμαρα της ζωφόρου του Παρθενώνα

και ξεκουράζονται λιγάκι.

       Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν, ρωτούσαν συνέχεια για τα εκθέματα, τα θαύμαζαν, έβγαζαν φωτογραφίες και ενημερώθηκαν από τον κ. Μαχαιρά σχετικά με την Αρχιτεκτονική του Μουσείου αλλά και την αρχιτεκτονική ανάπλαση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου από την Ακρόπολη των Αθηνών και το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, έως το μνημείο του Φιλοπάππου που διαμορφώθηκε από τον Αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, όπως και η εκκλησία του αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, κατά τα έτη 1951-1957. Οι μαθητές άκουγαν με προσοχή τον κ. Μαχαιρά να αναφέρεται στις ευαισθησίες του μεγάλου αυτού Αρχιτέκτονα και επί 30 σχεδόν χρόνια καθηγητή της Αρχιτεκτονικής σχολής του Ε.Μ.Π. και τράβηξαν αρκετές φωτογραφίες στην περιοχή.

ΑθηναΦ14

Αναμνηστική φωτογραφία σε ιδιαίτερο σημείο της ανάπλασης του Δημήτρη Πικιώνη, που αποδεικνύει την ευαισθησία του Αρχιτέκτονα.

ΑθηναΦ15

Επίσκεψη και παρατήρηση του θεάτρου του Ηρώδου του Αττικού.

            Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο μουσείο της Ακρόπολης και στη γύρω περιοχή, ξεναγήθηκαν και στην Πλάκα όπου ο κος Μαχαιράς τους μίλησε για την Αρχιτεκτονική και Κοινωνική εξέλιξη της περιοχής, μετά την αποχώρηση των Τούρκων και έως σήμερα.

ΑθηναΦ16

Με την καθηγήτριά τους κα Αθηνά Ρουτζάκη προσέχοντας τον Διευθυντή τους, Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Περικλή Μαχαιρά, που τους ενημερώνει σχετικά με το Νεοκλασικό ρυθμό των κτιρίων της Πλάκας.

            Στη συνέχεια, η ξενάγηση στα Πλακιώτικα στενά τους έφερε στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας (κοινώς πλατεία Κηδαθηναίων) όπου έφαγαν πολύ καλά σε Πλακιώτικη ταβέρνα, απολαμβάνοντας ζωντανή Ελληνική μουσική.

      - Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών στην Αθήνα, τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν και μία Θεατρική παράσταση στο πολύ ωραίο θέατρο Μπάντμιντον και ιδιαίτερα το έργο «Μια Ελλάδα θέατρο» του Δημήτρη Μαλισσόβα με τον Γιάννη Μπέζο, την Χριστίνα Αλεξανιάν, την Παναγιώτα βλαντή, τον Κωνσταντίνο Καζάκο και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς. Το έργο ήταν αξιόλογο, οι ηθοποιοί έπαιξαν πάρα πολύ καλά και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν.

        Τελειώνοντας το άρθρο, πρέπει να επισημανθεί η εξαιρετική συμπεριφορά των μαθητών σε όλους τους χώρους που επισκέφτηκαν, αλλά και στο ξενοδοχείο (οι υπάλληλοι της υποδοχής έδωσαν συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά των μαθητών μας) και στο πλοίο, όπου κατά την επιστροφή τους γιόρτασαν με κέφι τα γενέθλια μιας συμμαθήτριάς τους.

      Οι καλά οργανωμένες (και πάντα εκπαιδευτικές) εκδρομές και η Αγωγή που δίνει το Γυμνάσιο Βάμου στους μαθητές του, αφήνει ισχυρές συναισθηματικές αναμνήσεις που τους συνοδεύουν θετικά σε όλη τους τη ζωή.