ΚΑΜΗΛΑ: ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΪΝΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Ένα έθιμο μοναδικό, έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάινας του Δήμου Βάμου. Όλοι οι κάτοικοι της Κάινας αρχίζουν από πολύ νωρίς τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας αλλά και του μουτζουρώματος. Στο χωριό κυριαρχεί ενθουσιασμός για το έθιμο αυτό και άγχος για το αν όλα θα πάνε καλά.

ΚαμήλαΑπό τις 8 το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες. Εμείς τα παιδιά μαζευόμαστε σ' ένα σπίτι και βοηθάμε το ένα το άλλο για να φτιάξουμε τις πρωτότυπες στολές μας. Οι ενήλικοι κάτοικοι που συμμετέχουν στην κατασκευή της καμήλας, μαζεύουν τα απαραίτητα υλικά από την προηγούμενη μέρα. Γύρω στις 10 το πρωί μαζεύονται σε ένα ανοιχτό χώρο για να την κατασκευάσουν.

Η Καμήλα είναι ένα Διονυσιακό έθιμο και πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, μία παλέτσα (είδος νάιλον πανιού που χρησιμοποιείται για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) και το σκελετό του κεφαλιού ενός γαϊδάρου. Στον ουρανίσκο του κεφαλιού τοποθετείται ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού. Στα μάτια του τοποθετούνται δύο μανταρίνια ζωγραφισμένα και ντύνεται με προβιές κουνελιών. Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών σχηματίζουν τις καμπούρες της. Περίπατος καμήλας

Η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της από το ένα άκρο του χωριού και περνώντας από την πλατεία "πειράζει" τον κόσμο που έχει μαζευτεί εκεί. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ανεξαρτήτου ηλικίας, ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την καμήλα ως το σημείο του ξεφαντώματος. Την ακολουθούν επίσης γαϊδούρια, μασκαρεμένα και αυτά. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κυρίως λέρια προβάτων και προβιές ζώων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νηστίσιμα παραδοσιακά φαγητά και άφθονο κρασί.

Ευχόμαστε τέτοια έθιμα να μην χαθούν και να αναβιώνουν κάθε χρόνο.

 

 

Ρουμπεδάκης Κώστας - Σεργάκη Ελπίδα - Φυντριλάκη Άννα - Φυντριλάκης Βαγγέλης