ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

 

Στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε και το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλα σχολεία από το Νομό Χανίων, μια ομάδα μαθητών μας, μελέτησε την περιοχή του Αποκόρωνα και βρήκε τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτήν. Μια τέτοια μονάδα είναι και ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Καλαμιτσίου Αμυγδάλι. Τον επισκεφθήκαμε και μιλήσαμε με την πρόεδρό του κ. Κακαξυλάκη.

 

Ιωάννα Κακαξυλάκη: Πότε και με ποιο τρόπο ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός;

κ. Κακαξυλάκη: Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1991 από 29 γυναίκες. Σήμερα έχει φτάσει τον αριθμό των 43 μελών και εδρεύει στο δημοτικό διαμέρισμα Καλαμιτσίου Αμυγδάλι και Εξώπολης του Δήμου Γεωργιουπόλεως με το διακριτικό τίτλο «ΤΕΧΝΗΜΑ ΣΥΝ.Π.Ε.».

Στα πρώτα μας βήματα υλοποιήσαμε το 1993 ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 300 ωρών επιδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας το οποίο είχε θεματικό αντικείμενο εκπαίδευσης την επαγγελματική κατάρτιση στην παραγωγή νήματος μετάξης. Επίσης είχαμε την ηθική στήριξη της τότε κοινότητας και της Διεύθυνσης Γεωργίας. Από την ίδρυσή του και μέχρι και τώρα στεγάζεται στον πολιτιστικό σύλλογο Καλαμιτσίου.

Αρχικό μας αντικείμενο είναι το μετάξι. Επειδή όμως ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού είναι παραδοσιακός και χρονοβόρος, το Μάιο του 1995 τροποποιήσαμε το καταστατικό μας και προσθέσαμε είδη οικολογικής καλλιτεχνικής χειροτεχνίας. Βασικός σκοπός μας όμως παραμένει η διατήρηση της Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Καλαμιτσίου Αμυγδάλιπαραγωγής του μεταξιού και των άλλων προϊόντων που το συμπληρώνουν υποστηρικτικά. 

Ιωάννα Κακαξυλάκη: Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού;

κ. Κακαξυλάκη: Με τη μεταξύ μας συνεργασία οι γυναίκες φτιάχνουμε παραδοσιακά εργόχειρα διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση. Τα εργόχειρα αυτά διαθέτουμε προς πώληση στους επισκέπτες μας. Ακόμα συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό μας δηλαδή ότι αφορά τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Δήμο μας. Επιθυμούμε επίσης ότι μάθαμε εμείς από τις γιαγιάδες μας και τις μητέρες μας να το μάθουν και τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας τα οποία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα όταν εκτρέφουμε τους μεταξοσκώληκες καθώς βοηθούν στο τάισμα και στο μάζεμα των κουκουλιών.

Ιωάννα Κακαξυλάκη: Τι προϊόντα παράγετε; 

κ. Κακαξυλάκη: Τα προϊόντα που παράγουμε είναι παραδοσιακά μεταξωτά νήματα, χειροποίητα μεταξωτά (πετσέτες, καρέ, μεταξωτά πουγκιά, με αρωματικά φυτά), πίνακες από κουκούλια, τσάντες πάνινες απλές οικολογικές για τα ψώνια (αντικατάσταση της νάιλον), τσάντες πάνινες με χερούλι (συνέδρων), χειροποίητες κάρτες με κουκούλι, οικολογικά ταπέτα (κουρελούδες) από ανακύκλωση παλαιών ρούχων και ημερολόγια χειροποίητα .

Πρώτη ύλη βέβαια για την παραγωγή του μεταξιού είναι οι μουριές που στην περιοχή μας υπάρχουν σαν παραδοσιακή καλλιέργεια. Επίσης για τα οικολογικά προϊόντα την πρώτη ύλη την προμηθευόμαστε από το εμπόριο και τις βιοτεχνίες.

 Ιωάννα Κακαξυλάκη: Πως γίνεται η παραγωγή και η προώθηση των προϊόντων;

κ. Κακαξυλάκη: Τα προϊόντα παράγονται στην έδρα του Συνεταιρισμού μας. Εκεί είναι εγκατεστημένη η υλικοτεχνική υποδομή μας. Εργαλεία, αργαλειοί και γενικά όλα τα απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα προϊόντα που οι γυναίκες τα φτιάχνουν στα σπίτια τους όπως δαντέλες. Επίσης και η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα γίνεται στα σπίτια μας διότι χρειάζεται αρκετός χώρος.

Η προώθηση των προϊόντων γίνεται αρχικά από το εκθετήριο που έχουμε στην έδρα του Συνεταιρισμού μας, από τη συμμετοχή μας σε διάφορες τοπικές και διεθνής εκθέσεις και με τη βοήθεια διαφημιστικών φυλλαδίων.

Ιωάννα Κακαξυλάκη: Θεωρείτε ότι η δραστηριοποίηση του Συνεταιρισμού προσφέρει στην περιοχή σας και με ποιο τρόπο; Μεταξοσκώλικας

κ. Κακαξυλάκη: Και βέβαια προσφέρει στην περιοχή μας η δραστηριοποίηση του Συνεταιρισμού γιατί βοηθά τις γυναίκες να έχουν μεταξύ τους μια καλή συνεργασία με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν το χαμηλό γεωργικό οικογενειακό εισόδημά τους αλλά και τη συγκράτηση του ημιορεινού πληθυσμού στην ύπαιθρο. Παρόλο που τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα, νιώθουμε περήφανες που διατηρούμε την παράδοση καθώς και ότι προσφέρουμε ζωντάνια στο χωριό μας.

Ιωάννα Κακαξυλάκη: Ποιοι επισκέπτονται τον Συνεταιρισμό;

κ. Κακαξυλάκη: Το αρχικό μας αντικείμενο παρουσιάζει ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να έχομε επισκέπτες τόσο ντόπιους αλλά και τουρίστες. Ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον από τα σχολεία ιδιαίτερα την εποχή που εκτρέφουμε του μεταξοσκώληκες.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κακαξυλάκη Ιωάννα, Γ2