ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες σήμερα δεν είναι μια απλή διοργάνωση αλλά εξυπηρετούν και ένα άλλο σκοπό. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια για την επανένταξη και την αποδοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Τα άτομα αυτά συνεχώς γνωρίζουν την κοινωνική αδιαφορία και μέσα από αυτό το θεσμό, τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους ενώ προσπαθούν να γνωστοποιήσουν ότι όλοι τους έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη ζωή.

Αγωνίζονται σκληρά και καταβάλουν υπερπροσπάθεια, γεγονός που φανερώνει το μεγαλείο της ψυχής τους και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική. Έτσι οι αθλητές των Παραολυμπιακών, παρόλο που στερούνται κάποιες απολαύσεις της ζωής, είναι γεμάτοι με ψυχικά αποθέματα και συνεχίζουν τη ζωή τους αγνοώντας την όποια ιδιαιτερότητά τους. Κυνηγούν τα όνειρά τους και καταφέρνουν να τα κάνουν πραγματικότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες, μιας και σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα με την επιτυχία που σημείωσε, απέδειξε ότι αγωνίζεται για να στηρίξει τους αθλητές της αλλά η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ..............

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί:

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν για πρώτη φορά επίσημα το 1960 στη Ρώμη. Έλαβαν μέρος 400 αθλητές. Ο εμπνευστής των αγώνων ήταν ο Σερ Λούντβιχ Γκούτμαν ο οποίος οργάνωσε το 1948 στο Στόουκ Μάντεβιλ αγώνες με ανάπηρους βετεράνους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Διοργάνωση:

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1988 και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, καθιερώθηκε να διεξάγονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, όμως δύο εβδομάδες μετά τη λήξη τους.

 

Συμμετοχή:

Οι αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Ακρωτηριασμένοι
  • Αθλητές με παθήσεις ή τραυματισμού νωτιαίου μυελού
  • Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση
  • Αθλητές με μειωμένη όραση ή τυφλοί
  • Αθλητές με νοητική στέρηση
  • Αθλητές με άλλες κινητικές αναπηρίες

 

Σφυρή Ελένη