ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

 

Το μητρικό γάλα είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μωρού, διότι είναι μια κύρια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων και προστατευτικών παραγόντων. Προσφέρει περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία κατά μονάδα βάρους από όσο οι περισσότερες τροφές. Τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πολλές διαφορές από το μητρικό γάλα οι οποίες είναι οι εξής:

•  Κατ' αρχάς το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν μικρόβια στο βρέφος, πράγμα που μπορεί να συμβεί με το μπιμπερό αν αυτό δεν έχει καλά αποστειρωθεί. Βοτζάκη

•  Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία κι έτσι δεν κουράζεται η μητέρα.

•  Είναι οικονομικό.

•  Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και έτσι το βρέφος προφυλάσσεται από διάφορες παθήσεις όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα στα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζονται σπάνια γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο.

•  Τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις.

•  Ο θηλασμός είναι μια πολύ καλή άσκηση για τη στοματική κοιλότητα και έχει ως αποτέλεσμα ένα καλοσχηματισμένο σαγόνι και ίσια δόντια.

ΚαλαμιωτάκηΠαράλληλα ο θηλασμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και για τη μητέρα επειδή τη βοηθάει να πλησιάσει το βρέφος της και να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του. Από πολλούς ειδικούς έχει τονιστεί η σημασία του θηλασμού για την ενίσχυση του δεσμού μητέρας - βρέφους. Τέλος είναι γνωστό ότι ο θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού της μητέρας.

Επίσης τα μωρά που συνεχίζουν να θηλάζουν δεν πεινούν ποτέ. Τα κατά βούληση θηλάζοντα μωρά ρυθμίζουν τα ίδια την πρόσληψη της τροφής τους. Όταν πεινάσουν κλαίνε και αναζητούν να θηλάσουν. Ακόμα και όταν συνεχίζεται ο θηλασμός ταυτόχρονα με την παροχή άλλων τροφών, τα μωρά εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της ποσότητας που τρώνε. Αν δεν τους αρέσει ένα ορισμένο φαγητό ή τους προσφέρεται ανεπαρκής ποσότητα μπορούν να θηλάσουν περισσότερο.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει επίσης στην ανάρρωση. Τα άρρωστα μωρά συχνά δεν έχουν διάθεση να φάνε αλλά συνήθως θέλουν να θηλάσουν. Οι μητέρες μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσεις ασθενειών με θρεπτικό, παρηγορητικό και θεραπευτικό θηλασμό.

Αναπτυξιακοί παράγοντες στο μητρικό γάλα επιταχύνουν την αποκατάσταση των εντέρων μετά τη διάρροια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο θηλασμός ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός για το βρέφος.

 

**** (Το άρθρο αυτό γράφτηκε κα φιλοτεχνήθηκε από τα παιδιά της Β' τάξης στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας που επεξεργάζονται με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Κορτσιδάκη Ευτυχίας)

**** (Τα σκίτσα του κειμένου σχεδιάστηκαν από τις μαθήτριες του Β1, Βοτζάκη Σπυριδούλα και Καλαμιωτάκη Ελένη)

 

Μαίρη Αναστασάκη, Β1

Χρυσούλα Κουσκουμβεκάκη, Β1