ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙΣ

Η έκρηξη υποθαλάσσιων ηφαιστείων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τεράστια παλιρροϊκά κύματα που ονομάζονται τσουνάμις. Τα τσουνάμις σαν τοίχοι νερού, πέφτουν στις ακτές και παρασύρουν στο δρόμο τους ανθρώπους και κτίρια.

Τα κύματα του ολέθρου χτύπησαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 2004. Ο μεγάλος σεισμός που δημιούργησε το φονικό τσουνάμι, ήταν αιτία εμφάνισης μεγάλων ρηγμάτων που μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή του τοπίου ή ακόμα και την εξαφάνιση νησιών η οποία και τελικά προκλήθηκε. Η αλλαγή του γεωγραφικού ανάγλυφου δεν ήταν το χειρότερο το οποίο συνέβη. Στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στη Ινδία, στην Ταϊλάνδη, στη Βιρμανία, στη Μαλαισία, στις Μαλδίβες, στο Μπαγκλαντές, στη Σομαλία, στην Τανζανία και στην Κένυα, χάθηκαν πάνω από 200.000 ψυχές προσπαθώντας να ξεφύγουν από την τεράστια μάζα θανάτου που σε μορφή πελώριου κύματος απειλούσε εκείνους και τις περιουσίες τους.

Όσοι κατάφεραν να αντισταθούν και να τρέξουν για να ξεφύγουν, έδειξαν μεγάλη ψυχική δύναμη. Έκλεισαν τα μάτια και σκέφτηκαν: «ο σώζων εαυτό, σωθήτο». Έτσι έπρεπε να γίνει. Αν σταματούσες να βοηθήσεις ο θάνατος θα έπαιρνε και εσένα μαζί του. Πολλοί όμως δεν σκέφτηκαν έτσι.

Προσπάθησαν, πάλεψαν και κάποιοι τα κατάφεραν. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που δεν τα κατάφεραν. Μανάδες δεν μπόρεσαν να σώσουν τα παιδιά τους. Σύζυγοι δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τις συζύγους τους. Παιδιά έχασαν τους γονείς τους. Οι περισσότεροι συνεχίζουν μόνοι πια. Πόνος, δυστυχία, απελπισία, οργή, τύψεις… Αυτά τα συναισθήματα βασανίζουν τις καρδιές αυτών των άτυχων ανθρώπων.

Τι ειρωνεία. Ακόμα και τώρα, όπως καλά ξέρουμε, σε άλλες χώρες, άνθρωποι χτυπούν ανθρώπους, καταστρέφουν πολιτισμούς, γκρεμίζουν όνειρα ρίχνοντας χημικά. Η φύση εκδικείται. Ποτέ δεν την προσέξαμε πραγματικά. Το μόνο που μας μένει είναι να ενωθούμε όλοι. Να σταματήσουμε τους πολέμους. Να βοηθήσουμε αυτούς που τώρα έχουν την ανάγκη μας. Με κάθε τρόπο. Το ευχάριστο είναι πως πολλοί το σκέφθηκαν ήδη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, ευαισθητοποιήθηκαν αρκετά ώστε να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, χρήματα και ότι άλλο μπόρεσαν να μαζέψουν από το λαό που έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του.

Η συμμετοχή των Ελλήνων στη βοήθεια για τις χώρες που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι συγκλονιστικές εικόνες της τραγωδίας αυτής, δεν άφησαν ασυγκίνητο τον κόσμο που ευαισθητοποιημένος, άμεσα προσέφερε αυτό που ο καθένας μπορούσε. Ακόμα και εθελοντική βοήθεια.

Το δικό μας σχολείο κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό, από μαθητές και καθηγητές, που στάλθηκε μαζί με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από όλα τα σχολεία της χώρας, στις πληγείσες περιοχές. Τα επόμενα χρόνια ίσως είμαστε εμείς εκείνοι που θα χρειαζόμαστε αυτή την υποστήριξη, αφού είναι γεγονός ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής. Εξάλλου στην Ελλάδα έχει ξανασυμβεί το φαινόμενο του τσουνάμι, όπου και θρηνήσαμε αρκετά θύματα.

Στον πίνακα αναγράφονται οι ημερομηνίες, οι περιοχές, το μέγεθος των σεισμών που δημιούργησαν τσουνάμι και η θέση που παρατηρήθηκε η μέγιστη ένταση.

Ημερομηνία

Μέγεθος

Περιοχή του τσουνάμι

Θέση της μέγιστης έντασης

479 π.Χ.

7

Λεκάνη Β. Αιγαίου

Ποτίδαια

426 π. Χ.

7

Μαλιακός κόλπος

Σκάρφεια

373 π. Χ.

6,8

Δ. Κορινθιακός

Ελίκη

62 μ.Χ.

7,5

Ν. Κρήτη

Λεβήνη

121 μ. Χ.

7,2

Θάλασσα Μαρμαρά

Νικομήδεια

142 μ.Χ.

7,5

Α. της Ρόδου

Ρόδος

Ιουλ. 365 μ.Χ.

8,3

Α. της Κρήτης

Μεθώνη

Αυγ. 556 μ.Χ.

7

Κως

Κως

Οκτ. 740 μ.Χ.

7,5

Θάλασσα Μαρμαρά

Κωνσταντινούπολη

Αυγ. 1303 μ.Χ

8

Α. της Ρόδου

Α. Μεσόγειος

Ιουν. 1402 μ.Χ.

6,8

Κορινθιακός κόλπος

Ακτές της Δ. Κορίνθου

Οκτ. 1650 μ.Χ.

6

Θήρα

Θήρα

Ιαν. 1741 μ.Χ.

7,3

Α. της Ρόδου

Ρόδος

Αυγ. 1817 μ.Χ.

6,6

Δ. Κορινθιακός

Αιγαίο

Φεβρ. 1867 μ.Χ.

7,4

Κεφαλλονιά

Ληξούρι

Σεπτ.1932 μ.Χ.

7

Κόλπος Ιερισσού

Ιερισσός

Οκτ. 1947 μ.Χ.

7

Δ. της Πύλου

Μεθώνη

Φεβ. 1948 μ.Χ.

7,1

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Ιουλ. 1956 μ.Χ.

7,5

Αμοργός

Αμοργός

Κορυφαίοι σεισμολόγοι επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας δικτύου πρόγνωσης φαινομένων τσουνάμι ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονται στις ακτές. Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί σε πειραματικό επίπεδο στην περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.

Ας ευχηθούμε όλοι, το φαινόμενο τσουνάμι, να εμφανίστηκε για τελευταία φορά και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

 

Πισσαδάκη Αιμιλία