Τα Πειράματά Μας
Στο Διαδίκτυο

experiment200

Μουσικό Εργαστήρι
Γυμνασίου Βάμου

notes

The Teen Reporters
 of Vamos Junior
High School

strumf

Πρόσφατα άρθρα

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκδρομές ?και περάσαμ? όμορφα! όμορφα!! όμορφα!!!

?και περάσαμ? όμορφα! όμορφα!! όμορφα!!!

Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στην ολοήμερη εκδρομή μας, περάσαμε πάρα πολύ καλά, κατά γενική ομολογία μαθητών και καθηγητών.

        Η εκδρομή μας, όπως όλες οι εκδρομές μας άλλωστε, ήταν μια ευκαιρία για αναψυχή μαζί με εκπαίδευση. Η άποψη αυτή, του Διευθυντή μας και του συλλόγου καθηγητών, υιοθετήθηκε από τους μαθητές μας οι οποίοι, τελικά, είναι χαρούμενοι και για την αναψυχή τους και για τις γνώσεις που παίρνουν από κάθε εκδρομή μας, ή περίπατο. Στόχος μας ήταν η επίσκεψη του «σεισμικού ρήγματος του Πλακιά», που ουσιαστικά ήταν μία πρόταση της Σχολικής Συμβούλου Φυσικών Επιστημών που έχει την Παιδαγωγική Ευθύνη του Γυμνασίου μας, κυρίας Μαρίας Καλαθάκη στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Αντισεισμικής Προστασίας των Σχολείων».

        Αρχίσαμε με την επίσκεψη στο Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων Ρεθύμνου. Εκεί είδαμε τάφους σκαλισμένους στους βράχους καθώς και αντίστοιχους θολωτούς που προσεγγίζονται με σκαλοπάτια.

Untitled-1

Σκαλισμένοι τάφοι στους βράχους.

Untitled-2 Είσοδος των μαθητών σε υπόγειο σκαλιστό τάφο.

Οι μικροί μαθητές, με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, αντιλήφθηκαν ολοκληρωμένα πλέον, τον τόπο στον οποίο βρέθηκαν τα αντικείμενα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, χάλκινα όπλα, ωραία κοσμήματα, πολλά εργαλεία προσωπικά αντικείμενα και περίτεχνες λάρνακες) που είχαν δει στην προ μηνός επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, όπου εκτίθενται. Στον ίδιο χώρο διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός ιδιαίτερης ομορφιάς δάσους βελανιδιάς, που μας άρεσε πολύ.

Untitled-3

Οι μικροί μαθητές διασχίζοντας το χώρο του υστερομινωικού νεκροταφείου απολαμβάνουν το δάσος βελανιδιάς.

            Η επόμενη στάση μας έγινε στη «Μονή Πρέβελη», όπου ένας ευγενικός μοναχός μας ξενάγησε και μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για ορισμένες από τις εικόνες της εκκλησίας καθώς και για την ιστορία της μονής.

Untitled-4

Η επίσκεψη του Ναού έγινε κατά ομάδες και με ευλάβεια.

Οι μαθητές μας, παρακολούθησαν με προσοχή την ξενάγηση του μοναχού και εντυπωσιάστηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο της, τα παγώνια και το λάμα που υπάρχουν σε έναν ιδιαίτερο χώρο της μονής.

Untitled-5

Η μονή διακρίνεται και για τον ωραίο περιβάλλοντα χώρο της.

Untitled-6

Τα παγώνια που άρεσαν στους μαθητές μας. Διακρίνονται και τα λευκά.

Untitled-7 Το λάμα που εντυπωσίασε όλους μας.

          Φτάσαμε και στον Πλακιά. Εκεί αφού ξεκουραστήκαμε όλοι μας, μαθητές και καθηγητές, και αφού ήπιαμε ένα αναψυκτικό οι μικροί και ένα καφέ οι καθηγητές, επισκεφθήκαμε το «σεισμικό ρήγμα του Πλακιά» όπως είναι γνωστό παγκοσμίως, κατά ομάδες, όπου ο Διευθυντής μας Αρχιτέκτονας κ. Περικλής Μαχαιράς και η Υποδιευθύντριά μας Φυσικός κα Καίτη Γκαγκαδέλη ξενάγησαν τους μαθητές και τους εξήγησαν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο.

Untitled-8

Το ρήγμα του Πλακιά όπως φαίνεται από μακρυά.

Untitled-9

Ο κ. Μαχαιράς εξήγησε το φαινόμενο του ρήγματος στους μαθητές, κατά ομάδες.

          Στη συνέχεια, περπατήσαμε στην εντυπωσιακά μεγάλη παραλία φάγαμε στις διάφορες ταβέρνες και στα ψητοπωλεία του Πλακιά και αφού έγιναν μερικά ψώνια (σχεδόν οι μισοί μαθητές αγόρασαν γυαλιά ηλίου), βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και αναχωρήσαμε για το Ρέθυμνο.

Untitled-10

Μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία.

          Στο Ρέθυμνο, οι μικροί μας μαθητές, περπάτησαν σε γνωστά μέρη (είχαμε επισκεφθεί διάφορα μουσεία της πόλης πριν ένα μήνα), ήπιαν το αναψυκτικό τους και ολοκλήρωσαν τα ψώνια τους.

Untitled-11

Στο Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, το «πειρατικό» πλοίο BARBAROSSA εντυπωσίασε τις μαθήτριές μας.

          Η επιστροφή μας έγινε στις 20,00΄με επιτυχία και με ωραίες αναμνήσεις από την ημερήσια εκδρομή μας στο «σεισμικό ρήγμα του Πλακιά», στη «Μονή Πρέβελη», στο «Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων» και στο «Ρέθυμνο». Οι μαθητές μας δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από τη συγκεκριμένη ημερήσια εκδρομή μας και δώσαμε ραντεβού για την ημερήσια της επόμενης σχολικής χρονιάς.